mandag den 7. maj 2012

hold hjernen ung - når du bliver gammel?

Vi overfaldes nærmest dagligt med opfordringer til at holde os mentalt friske, træne hjernen og hukommelsen, og udfordre vores hjerner, sådan at vi holder os mentalt friske. Selvom alle disse råd er godt ment (og ganske sikkert heller ikke skadelige), tyder nye forskningsresultater imidlertid på, at det afgørende for at holde hjernen frisk højt op i alderen ikke så meget afhænger af, hvad vi gør når vi er unge - men derimod hvordan vi gør, når vi er blevet gamle.

Det er en udbredt forestilling, at hjernens svækkes når vi bliver ældre. Det er da også (delvist) rigtigt - omend de tegn på at f.eks. hukommelsen begynder at svigte lidt, som mange forbinder med aldring, først dukker op væsentligt senere, end de fleste tror - typisk først på den anden side af de 60 år.

Mere interessant er imidlertid at de begrænsninger i hjernens effektivitet, som vi normalt forbinder med aldring, slet ikke er uomgængelige. Flere studier har påpeget, at det er muligt at bibeholde sin mentale friskhed og skarphed langt op i alderen.

Den hidtidige forestilling har imidlertid været, at det er det man går tidligt i livet, som var afgørende. At det kort sagt gælder om at holde sig "mentalt fit" hele livet - og at denne praksis er afgørende, når det gælder om at forebygge hjernens - og dermed: vores mentale - forfald.

* * *

Imidlertid har det vist sig, at hverken uddannelse, et udfordrende job eller andre aktiviteter kan sikre, at man er mentalt frisk langt op i alderen. Og skal man tro de seneste undersøgelser, er det tværtimod sådan, at det er det man foretager sig, når man er blevet gammel, der er afgørende.

Står dette til troende, forklarer det naturligvis nogle helt velkendte fænomener. F.eks. den klassiske historie om, hvordan det går endog ofte hurtigt ned ad bakke - rent mentalt - for visse personer, når de først går på pension.

Det korte af det lange: For at holde hjernen frisk op i alderen, skal man bruge den. Men man kan ikke nødvendigvis sikre sig ved at gøre det på forhånd - det afgørende er muligvis, hvordan man behandler hjernen og hvilke udfordringer man giver den, når man er blevet gammel.

Så hvis man ser frem til en pensionist til værelse, hvor man driver den af - komplet åndsfrisk - i en liggestol med kulørte drinks, kan det jo være man bør tænke om igen?

referencer:
pressemeddelelse: Maintain Your Brain: The Secrets to Aging Success.
artikel: Memory aging and brain maintenance.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar